Tiedän että moni koruntekijä pähkäilee hopeisten korupiikkien puutteen kanssa. Minäkin ostin tässä taannoin satsin niitä, mutta en ollut niihin lainkaan tyytyväinen - liian pehmeää hopeaa ja tuntui, että ne menivät mutkalle miten vain. Käyttämättä jäivät ja tyydyin tekemään kierteisiä lenkkejä korun molempiin päihin.

Laitan tähän ohjetta korupiikkien teosta ja totean, että ei ole vaikeaa. Siitä vaan tekemään itse kuka piikkejä tarvitsee. Sterling-hopean ja tarvittavat työvälineet, paitsi tohon ja kaasun, olen hankkinut Kankurin Aitasta.

Teen korupiikkin 0,8 mm:n sterling-hopeasta. Samasta josta teen kristallikoruissa tarvittavat lenkit. Tämän paksuinen lanka mahtuu vielä kulkemaan  hyvin kristallin reiästä. Makeanvedenhelmissä on pienempi reikä, niihin pitää tehdä 0,6 mm:n langasta piikit.
Hopealanka leikataan  sivuleikkureilla sopivan mittaisiksi pätkiksi. 5 cm on aika hyvä mitta, jos laittaa esim. kaksi 8 mm:n helmeä ja pikkuhelmen + hopeaspacereita tai  2 mm:n hopeahelmiä väliin. Siitä riittää vielä hyvin kierteisen lenkin tekoon koruosan yläpäähän. Mitta siis tarpeen mukaan.

1368670.jpg
Tarvitaan toho, jolla sulatetaan hopealangan toiseen päähän hopeahelmi stoppariksi. Minä hankin omani Biltemasta ja hinta oli vähän alle 20 euroa. Kaasupullo taisi maksaa vitosen verran. Kun täyttää tohoa kaasulla, pitää tohon ja pullon olla ylösalaisin, muuten ei saa kaasua menemään tohoon.

Tohon suutinta kierretään sopivasti auki ja naksautetaan "liipaisimesta". Liekki on sopiva kun se on noin 10 - 13 cm:n pitkä. Kuumin kohta näkyy liekistä selvästi, kun liekin kärki kapenee teräväksi ja sen jälkeen levenee. Kankurinaitasta hankin puristavat pihdit (tavallisetkin käyvät tietysti), jolla pidetään hopealanganpätkästä kiinni ja suunnataan liekin kuumin kohta langan päähän. Lanka muuttuu punaiseksi ja samoin tein siihen muodostuu pieni helmi. Lopeta kuumentaminen välittömästi. Tämä tietysti pitää tehdä paikassa, missä ei ole tulipalon vaaraa. Olohuoneen sohvapöytä saattaa olla hieman huono paikka.

1368671.jpg

Tässä pihdit ja puhdistamattomat korupiikit. Pallura on ikävän tummanharmaa ja osa piikistäkin.
Apteekista hain sitruunahappoa. Laitoin pilttipurkkiin 1 tl sitruunahappoa ja kaadoin siihen 1 dl kiehuvaa vettä päälle. Sen jälkeen tipautin korupiikit liuokseen, pilttipurkin kiehuvaan vesihauteeseen ja annoin olla siinä 10 minuuttia.  Vanhalla kahvikeittimellä voisi kuulemma tehdä saman homman eli pitää liuoksen piikkeineen kahvikannussa  kuumana. Pääasia on, että vesi pysyy kuumana tuon ajan. Piikeistä kyllä näkee hyvin mikä aika niille riittää liuoskylpyyn. Piikkien päät ovat tämän jälkeen jopa vaaleammat kuin muu osa piikeistä, hienohopea on tullut pintaan. Voisi näitä varmaan tällaisinakin käyttää.
Minä rummutin piikkejäni kiillotusrummussa 30 minuuttia ja ne kiiltävät nyt hienosti. Rummutus myös kovettaa hopeaa.

Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen. Näitä piikkien päitähän voisi vaikka takoa littanaksi, niin tulee vaihtelua  koruihin.
Seuraavaksi pitäisi treenata korviskoukkujen tekoa. Jigi on ollut olemassa vielä kauemmin kuin tuo toho varastossa, mutta ei vaan ole tullut ryhdyttyä hommaan. Ehkäpä sekin tapahtuu vielä joku päivä.

Ja sitten vinkki hopeakorujen puhdistukseen:
Vuorataan astia alumiinifoliolla, laitetaan 4 tl suolaa ja lorautetaan päälle kuumaa vettä. Annetaan suolan sulaa ja lisätään korut. Sekoitellaan :)
Tässä tapahtuu jokin kemiallinen reaktio suolan ja alumiinifolion välillä mistä minulla ei oikeasti ole hajuakaan mitä tapahtuu, mutta toimii kuitenkin niin, että hopea kirkastuu.
Kun käyttää kultasenpänliikkeissä myytäviä dipattavia puhdistusaineita, niin ne kyllä kirkastavat korut hienosti hetkessä, mutta tummuminen tapahtuu paljon nopeammin niiden käytön jälkeen, kuin tällä systeemillä.